Yoga

Yoga in Natuurlijk Vertrouwen.

Heerlijk de verbinding van geest en lichaam versterken! <3

De yoga activiteiten zijn op:

  1. maandagavond  yoga backstretcher  – door Zazenyoga
  2. woensdagochtend en -avond  Hathayoga – door Zazenyoga

Backstretcher & Yoga

De backstretcher is een houten rugbank met aan weerszijden knobbels die de lange spieren die langs de wervelkolom lopen als het ware masseren. In de laatste 20 minuten van de les wordt de backstretcher gebruikt.

Je wordt begeleid bij het doen van oefeningen waarbij alle bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom en gewrichten aan bod komen. Bij alle oefeningen vormt de adem de verbinding.

De zorgvuldig gekozen “hathayoga”-oefeningen zijn afgestemd zijn op het voegen over de backstretcher. De wervelkolom wordt soepeler en sterker en uw uithoudingsvermogen wordt vergroot.

Met deze methode neem je deel aan sessies van een uur in een groep van maximaal 10 deelnemers.

De lessen zijn toegankelijk en geschikt voor mensen met rugklachten maar zeker ook voor mensen zonder rugklachten.

Ook geeft Marijke Ayurvedische massage

Ayurveda is een gezondheidsleer.

Yoga moet je zelf doen. Bij Ayurvedische massage worden de yoga voor je gedaan.

In de klassieke yogatraditie wordt geadviseerd om yogabeoefening te ondersteunen met (zelf)massage. Behalve dat massage plezierig is wordt de bloedsomloop en het lymfestelsel gestimuleerd. Bovendien worden gewrichtsklachten voorkomen. Op subtieler niveau wordt door ayurvedische massage prāna (levensenergie) gestimuleerd en worden blokkades in marma’s (drukpunten) opgeheven. Ayurvedische massage leidt tot een diepgaander inzicht in het functioneren van lichaam en bewustzijn.

Het functioneren van de mens wordt op fysiek niveau  in termen van drie krachten geëvalueerd. Deze drie krachten worden vata, pitta en kapha genoemd, de drie dosha’s, die op elk niveau van het lichaam een rol spelen, maar ieder hun eigen specifieke invloed hebben. Vata is de kracht van beweging en is sterk verbonden met het functioneren van de bloedsomloop, de ademhaling en het zenuwstelsel. Pitta is de kracht van transformatie en is gerelateerd aan de processen van de spijsvertering en de lichaamstemperatuur. Kapha is de kracht van structuur en stabiliteit, en heeft een sterke relatie met het immuniteitssysteem en het lichaamsgewicht. Deze drie krachten zijn in feite onzichtbare krachten die, wanneer ze in balans zijn, zorgen voor een evenwichtige gezondheid en een lang leven. Vata, Pitta en Kapha worden gezien als combinatie’s van telkens 2 traditionele elementen: achtereenvolgens van ether (ruimte) en lucht, vuur en water, aarde en water.

De massage vind op traditionele wijze plaats op de grond. Zo kan de energie goed door worden gegeven.

De zuivere en verwarmde kruidenolie zal goed door de huid worden opgenomen.  Een ayurvedische massage duurt een uur.